Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
CHL pret Krievijas junioriem. Kurš kuru?
Publicēts 18. novembrī, 2008.
Šonakt tiks aizvadīta pirmā no sešām spēlēm supersērijā starp Krievijas un Kanādas junioru komandām. Iepazīsimies ar sacensībām!

Droši vien daļa lasītāju ir dzirdējuši par 1972. gadā risinājušos supersēriju starp Kanādas un Krievijas hokeja izlasēm. Šis turnīrs ir kas līdzīgs, vienīgi sacenšas juniori. Sacensības tiek organizētas kopš 2003. gada: krievu jaunie censoņi dodas uz Kanādu, kur izspēlē sešas spēles. Sešu maču laikā krievi spēlē pret trim pretiniekiem, jo hokeja dzimtenē ir trīs galvenās junioru līgas – WHL (Rietumu hokeja līga), OHL (Ontario hokeja līga) un QMJHL (Kvebekas junioru hokeja līga). Šo trīs līgu apvienības nosaukums ir CHL jeb Kanādas hokeja līga.

Līdzšinējās sērijās pārliecinoši līderi ir ziemeļamerikāņi - 25 uzvaras un tikai pieci zaudējumi, vārtu attiecība 143:67. 2004. gadā kanādieši aizsāka savu uzvaru sēriju, kas turpinājās 16 spēles, beidzoties vien 2007. gadā. Visspēcīgākā CHL komanda jau tradicionāli skaitās Ontario līgas vienība. Piecu gadu laikā krievi ne reizi nav spējuši uzveikt šos oponentus. Taču pirmie pretinieki krieviem būs QMJHL labākie spēlētāji, kuri pret krieviem izcīnījuši vismazāk uzvaru. Spēlētājs, kuru starp visiem varētu izcelt, ir Andželo Espozito. 2006. gadā viņu atzina par līgas labāko uzbrucēju. Ne reizi Espozito sezonu nav pabeidzis ar mazāk nekā 60 punktiem.

Pēc tam nāksies mēroties ar OHL hokejistiem. Līderis neapšaubāmi ir Ošavas „Generals” centra uzbrucējs Džons Tavaress, kārtējais hokeja brīnumbērns. Būdams 16 gadus vecs, viņš pārspēja Veina Grecka rekordu, OHL gūstot 72 vārtus sezonā. Nākamā gada NHL draftā tieši Tavaress tiek uzskatīts par galveno kandidātu pirmajai pozīcijai (ar viņu konkurē zviedru aizsargs Viktors Hedmans).

Visbeidzot pēdējais Krievijas pretinieks – WHL komanda. Arī šajā līgā ir savas zvaigznes, piemēram, uzbrucējs Zaks Boičaks, kurš piedalījies arī iepriekšējā sērijā un ir jau draftēts NHL, ar 14. kopējo numuru viņu izvēlējās Karolīnas „Hurricanes”. Aizsargs Tomass Hiki arī ir pieminēšanas vērts, viņu šogad negaidīti ar augsto ceturto numuru draftēja Losandželosas „Kings”.

Vēsture.

2003. gads.

CHL komandas izcīnīja piecas no sešām uzvarām, vienīgais zaudējums QMJHL kontā. Pirmā spēle pulcēja vairāk nekā deviņus tūkstošus skatītāju „John Labatt Centre” Londonā (nejaukt ar Anglijas galvaspilsētu!), tātad piepildīta arēna. QMJHL sastāvā spēlēja Sidnijs Krosbijs, bet WHL – Raiens Geclafs.

2004. gads.

Pēc pazemojošā pirmā gada krievi solījās atvest krietni spēcīgāku sastāvu. Tā arī notika, Krievijas juniori triumfēja pirmajos divos mačos (atkal pret QMJHL). Svarīgākos vārtus guva maiņa, kurā cīnījās Aleksandrs Radulovs, Mihails Junkovs un Romāns Vološenko. Atlikušajās četrās spēlēs uzvaras svinēja mājinieki.

2005. gads.

Kanādieši savāc visas uzvaras. Kvebekieši pirmo reizi izcīna abas uzvaras, panākumu galvenā „atslēga” – Giljams Latendress, kurš kopsummā iemeta piecas ripas pretinieku vārtos. Katras CHL komandas hokejists iespēja „hat trick” – OHL tas bija Voiteks Voļskis, bet WHL Devins Setoguči.

2006. gads.

Krievi atkal mājās brauc tukšām rokām. Sagrāve piedzīvota pret jebkuru pretinieku. Kvebekieši pirmo maču uzvarēja ar 6:2, Ontario censoņi ar 5:0, bet Rietumu līgas juniori pat ar 8:1.

2007. gads.

Šoreiz krievi solījās atvest stiprāko virknējumu, kāds vien bijis. Viņi nejokoja. Pirmajā mačā viesi apturēja uzvaru sēriju, kad pēc trim trešajā periodā gūtajiem vārtiem izcīnīta uzvara pret Kvebekas hokejistiem. Tā nebija pēdējā uzvara. Krievi gavilēja arī pēc pirmā mača pret WHL labākajiem – 5:1. Tiesa gan, otrs nebija tik veiksmīgs, tika zaudēts ar 1:4.

Foto: allhockey.ru

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: